Merhaba sevgili Sorulab ailesi. Muhabbet kuşunuzun sağlıklı yaşayabilmesi için, özenli bir düzen nasıl kurulur sizler için kaleme alıcağız. Muhabbet kuşu sağlığı nasıl olmalı konusuna aşşağı daki detaylı yazımız ile sizlere gösterelim.
1 – Muhabbet kuşunun yeni evine alışması için düzen olduğundan emin olun. Yeni çevresi için biraz zaman verin en az üç ya da dört gün. Kesinlikle aceleci davranmayın, kendisi bu süreç için de yeni bulunduğu ortama alışacaktır.
- Kafese yakın kalın. Ses tonunuzu iyi ayarlayın, tatlı ve sessizce konuşun, ancak onu ele almaya çalışmayın. Birkaç gün veya hafta boyunca sana alışacaktır.
- Eğer eviniz de diğer kuşlar varsa kuşu dört hafta karantina altında tutun. Kuşun hastalıktan uzak olduğuna eminseniz kuşları karıştırmadan kafesleri yaklaştırın. Yeni arkadaşın yavaş yavaş bu yeni arkadaşlarla aşina olucaktır.
- Yüksek sesler den ve çığlıklar dan kaçının. Muhabbet kuşunun, bu yeni çevre tarafından stres altına alınmış olmasını sağlamayın. (Yani yeni evin de, kesinlikle stress yaratıcak bağırmalar ve rahatsız edici faktörler) olmamalı.
- Kuşuna artık yeni adını ver. Sık sık ismini tekrarlayın , özellikle de beslediğinizde, yeni adıyla çağırın ismine alışması daha kolay olucaktır.
2 – Evinizi kademeli olarak tanıtın. Etrafında çok fazla insan varsa kuşunuz sıkılabilir. Aile üyelerinizi birer birer getirin ve isimlerini tekrarlayın. Evinizin güvenini kazanması için kuşu beslemelerine izin verin. (Yani sadece size değil, aileniz deki bireylere de güvenebilmesi önemli ).
- Başka bir evcil hayvana, özellikle bir kedi veya köpeğe sahipseniz dikkatli olun. Kediler ve köpekler doğal avcılardır ve muhabbet kuşunu bir sonraki yemekleri için uygun bulma ihtimalleri yüksektir. Gereksiz streslerden kaçınmak için kediyi ve / veya köpeği başka bir odada tutun. Köpekler aynı zamanda heyecanlı olabilirler ve kazara veya kasıtlı olarak kuşunuza zarar verebilirler.
- Çocuklarınızın kuşu saygıyla ve sevgiyle yaklaştığını kontrol edin. Küçük çocuklar, yeni bir evde beslenen hayvan sahibi olduklarında fazla kızgın olabilirler. Kuşa baktıklarında daima odaya girdiklerinden emin olun. Onların kafese çarpmalarına veya kuşu almaya çalışmasına izin verme.
3- Kuşunuzun güvenini kazanmak için çaba gösterin. Birkaç gün sonra elinizi kafese koyun. Sadece oraya koyun ve bir süre hareket ettirmeyin. Birkaç günlüğüne tekrar et, muhabbet kuşunun size alışmasını sağla.
- Kuşunuz elinize geldiğin de iyi görünüyorsa, parmağınızı kafese yerleştirin. Sonra kuşun göğsüne hafifçe itin. Bu, parmağınıza tırmanmaya teşvik edecektir. Bunu birkaç günlüğüne yapın.
- Kuşunuzu parmağınızdan besleyin. Parmağınızı suya batırın ve üzerine biraz dereotu tahıl koyun. Su, sayesin de parmağına yapışıcaktır. Parmağınızı kuşunuzun ağzının yanına koyun ve sana alışması halinde onları yiyecektir. (bu sayede size yavaş yavaş güvenmeye başladığı anlamına gelir)
- Bunu bir kaç kere yaptıktan sonra, kuşunuzu elinize hafifçe tutun. Bunu önce kısaca yapın, sonra süreyi uzatın.
4 – İlk iki ila üç hafta boyunca kuşunuzla fazla konuşmayın. Sonunda, yeni çevreye alıştıkça, gittikçe daha fazla etkileşime girmeye başlayın ve nihayetinde size yırtıcı değil, bir arkadaş olduğunuzu göreceksiniz.
- Acele ederseniz, muhabet kuşu biraz endişeli ve korku içerisin de olabilir. Bu, sizinle bağlanamamasına neden olacaktır.
5 – Kuşunuza her zaman sevgi ve şefkatle davran. Kuşun insan elinin gücü göz önüne alındığında kırılgan olduğunu ve bu nedenle dikkatli bir şekilde ele almanızı gerektirdiğini unutmayın.
- İnsanlara kuşlar için bu hassas küçük kuş ile nasıl başa çıkacağınızı ve düzgünce oynayacağınızı öğretmeyi unutma.
- Asla muhabbet kuşunu öpme, insan tükürüğü kuşlara zehirlidir ve kolayca iletilebilen hastalıkları taşıyabilirler.